... ki is az a konyhatechnológus ?

    A technológus egy speciális ember, aki  konyhatechnológiai műveleteket tervez, az ügyfél, üzemeltető elgondolásait olyan tervbe önti, mely a későbbi szakági tervezőknek kézzel fogható, szakmai inputot, adatot szolgáltat. 

A szakági tervezők egy egység tervezésénél eljutnak arra a pontra, ahol már egzakt adatokra van szükségük. (csatlakozások definiálása, pozíciója, hőtechnikai adatok, súly, zajterhelés...stb)  Erre két megoldás is létezik. Vagy kapnak egy halom prospektust, vagy a interneten rákeresnek egy bizonyos ügyfél által megjelölt termékre és megpróbálják azt értelmezni, kiszedve azokat az adatokat amire szükségük van. Ez időigényes és egy bonyolultabb gépnél elég összetett információ, nem is szólva sok műszaki leírásban csak a főbb adatok szerepelnek. A számukra fontos információhoz már gyártói kapcsolat kell. Egy átlagos konyhában van hozzávetőlegesen 180-210 tételnyi eszköz, ebből gép,  berendezés 80-100. El lehet képzelni, mennyi adatra van szükség. Egy egyszerűbb átlagos készülékhez, alapból 6-8 adat áll rendelkezésre, egy bonyolultabb berendezést akár 12-15 specifikus adat jellemzi.          

    A szakági tervezők ilyen esetekben hasonló megvalósított projektekből, gyakorlatból nyernek információt. Időközben azonban a gépek, berendezések fejlődnek, korszerűsödnek, tehát a jellemző paramétereik is változnak. Mindenképpen kell valaki, aki a szakmákat összeköti "saját nyelvükön".... Az sem egy elhanyagolható szempont, hogy egy konyhatechnológus ismerje egy konyha teljes működését, szervezeti felépítését, értse a különféle ételkészítési eljárásokat, azok berendezéseit, ezen belül technikai felépítésüket és az épp aktuális szakági jogszabályi környezetet. 

    Joggal merül fel ilyenkor a kérdés:  Mivel tud többet a konyhatechnológus mint a gépész, elektromos, vagy HACCP szakember?  Alapjában a konyhatechnológus az alkalmazott berendezéseket, gépeket, eszközöket ismeri kívül-belül. Általában magas szintű készülékismerete, szervízismerete és tapasztalata van. Sok konyhákban eltöltött évek alatt kialakult egyfajta technológiai véleményezés, tudja melyik gyártó terméke miben erős, miben gyenge. Ugyanakkor kialakult egy tapasztalatra épülő tervezési stílus, hisz sok konyhában látja mi lett annak idején elhibázva, miért akadoznak a folyamatok, hol lehetne javítani az egymásba illeszkedő folyamatokon. 

     Egy jó konyatechnológus ezen kombinált szakmai értékekből épül és lesz hasznára az ügyfélnek, megrendelőnek, üzemeltetőnek.